Sağlıklı ve düzgün dişlere sahip olmak için uygulanan ortodontik tedavilerde uzun süre tek seçenek diş telleriydi. Ortodonti Uzmanı Dr. Abidin Acar ile diş çapraşıklarını düzeltmek için uygulanan diş tellerine alternatif, kısa süreli ve ağrısız Invisalign yöntemi hakkında konuştuk.

Diş çapraşıklıklarının genel sağlık açısından ne gibi sonuçları vardır? Tedavisi nasıl yapılır? Diş çapraşıklığı, diş çürükleri ve diş eti problemlerinin oluşmasına sebep olabilir, beslenme ve konuşma gibi temel davranışları olumsuz etkileyebilir ve bu nedenle vakit kaybedilmeden tedavi edilmelidir. Bu gibi diş sorunları ayrıca bakterilerin kan dolaşımına girmesine ve nadir vakalarda bazı sistemik sorunlara yol açabilmektedir. Kapanış bozuklukları çene ekleminde sorunlara, baş ağrısına, diş gıcırdatmaya, kas ağrılarına ve beslenme bozukluklarına neden olabilmektedir. Ek olarak kapanış bozuklukları hem gençlerde hem de yetişkinlerde, kişinin özgürce gülememesine neden olarak özgüvenini sarsabilir ve sosyal ilişkilerini zedeleyebilir.

Uzunca bir süre diş telleri, diş çapraşıklarının tedavisinde tek seçenekti. Ancak artık şeffaf plaklar, özellikle de bu teknolojinin ilk geliştiricisi ve alanında hala en gelişmiş şeffaf plak sistemlerinin üreticisi olan Invisalign sayesinde, sağlıklı ve düzgün dişlere kavuşmak çok daha kolay.

Invisalign tedavisinin avantajları nelerdir?

Telsiz ortodontik tedavi olanağını sunan Invisalign’ın en önemli tercih edilme nedeni, dişlerin çapraşıklığını düzeltirken ortodontik tedavi olunduğunun belli olmamasıdır. Ayrıca diş teli tedavisinde, diş telleri aralarına yiyecek kaçabildiği için hastaya rahatsızlık verebilmekte, bazı yiyeceklerden mahrum kalmalarına sebep olmakta ve genel itibariyle metal olmalarından dolayı ağızda istenmeyen bir görüntü oluşturabilmektedir. Invisalign tedavisinde ise herhangi bir yiyecek kısıtlaması yoktur, hastalar istedikleri yiyecekleri yiyebilir ve tedavi oldukları dışarıdan anlaşılmadığı için sosyal kaygı yaşamadan dişlerde düzelme sağlanabilmektedir. Takıp çıkartılabilir olmasından dolayı düğün, mezuniyet, iş toplantıları gibi hayatın önemli anlarında ortodontik tedavisine ufak bir mola verme şansı bile bulunuyor. Normal diş telleri gibi sert bir malzemeden üretilmediğinden dolayı tedavi boyunca her tür spor uğraşlarına katılmak mümkün. Invisalign’ın diğer bir artısı da, daha tedaviye başlamadan tedavi sonucunda dişlerinizin alacağı şeklin ön izlemesini yapabilmeniz. Bunu, yine Align Technology tarafından üretilen ve ağız içi taramasını dijital olarak yapılmasına, verilerin dijital olarak saklanmasına olanak tanıyan iTero ağız içi tarayıcıları sayesinde yapıyoruz. Sonrasında “ClinCheck” adı verilen programla, hastaya tedavisinin sonunda dişlerinin nasıl olacağının gösterildiği animasyonlar oluşturuyoruz. Tedavi sonucunun hastaya gösterilmesi ve ortodonti uzmanınca da onaylanmasından sonra şeffaf plaklar hastaya özel olarak üretiliyor.

Herkes Invisalign yaptırabilir mi? Hangi yaş aralıklarına uygulanabilir?

Invisalign şeffaf plakları ile çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde her türlü alt-üst diş çapraşıklıklarının ve açık kapanış ile derin kapanış bozukluklarının tedavileri gerçekleştirilebilmektedir. Erişkinlerde protez öncesi diş konumlandırmalarda da şeffaf plak sistemlerine başvurulmaktadır. Günümüzde yapılan geliştirme çalışmaları ile cerrahi vakalarda dahi ameliyat öncesi ve sonrası tedavilerde de Invisalign uygulanabilmektedir.

Çocuklara yönelik Invisalign First tedavisi daimi dişlerin tamamının sürmesinden önce, süt dişleri ve daimi dişlerin bir karışımı olan erken karışık dişlenme dönemindeki çocuk hastalar için özel olarak geliştirildi.

Invisalign Teen tedavisi ise gençlerin yaşam tarzlarını hiç kısıtlamadan dişlerini düzeltmeye yönelik ortodontik tedavi seçeneğidir. Invisalign Teen, özel olarak üretilmiş bir dizi şeffaf çıkarılabilir plaklardan oluşur ve dişler arasındaki boşlukların yanı sıra aşırı çapraşıklık, açık kapanış, kesicilerin birbirini fazla örtmesi gibi hafiften şiddetliye doğru farklı sorunları tedavi etmek için kullanılabilir. Artık Invisalıgn Teen MA ile gençlerin alt üst çeneler arası düzensizlikler de tedavi edilebiliyor. Invisalign şeffaf plakları ile çocuklar, gençler ve yetişkinler gülümsemelerini, acısız, ağrısız ve kısa bir sürede şekillendirebilir. Böylelikle yaşamlarında herhangi bir aksama olmadan arzuladıkları gülüşe kavuşabilirler.

Invisalign tedavisi süresince kontroller ne kadar sürede yapılıyor?

Şeffaf plakların ortalama 10 günde bir değiştirilmesiyle birlikte dişlerde değişimler başlar. İdeal tedavi sonuçlarına erişilebilmesi için plakların yemekler haricinde günde en az 20 saat düzenli kullanımı istenmektedir. Bu sistemde kontroller aylık ya da iki aylık süreçlerde yapılmaktadır. İçerisinde bulunduğumuz COVID-19 salgını gibi özel durumlarda bu süreci daha da uzatmak ve bu kontrolleri online görüşmelerle de yapabilmek mümkündür.